[Moederbord] Hoe RAID te creëren in BIOS Setup

RAID: Redundante arrays van onafhankelijke schijven

RAID definiëren

RAID 0: (Data striping) optimaliseert twee identieke harde schijven om gegevens in parallelle, doorschoten stapels te lezen en te schrijven.

RAID 1: (Data mirroring) kopieert en bewaart een identiek beeld van gegevens van de ene schijf naar een tweede schijf.

RAID 5: verwijdert zowel gegevens als pariteitsinformatie over drie of meer harde schijven.

RAID 10 is data striping en data mirroring gecombineerd zonder dat pariteit (redundantiegegevens) moet worden berekend en geschreven.

RAID level

Min Schijf

Beveiliging

merits

demerits

0

2

Laag

Hoge snelheid

Geen gegevens-mirroring

1

2

Hoog

Hoge beveiliging

Laag gebruik van schijfcapaciteit

5

3

Middel

Hoge snelheid

Langzaam schrijven naar enkele schijf

10

4

Hoog

Gegevensstriping

Gegevens spiegelen

Meer schijf nodig

※ Opmerking: Wees voorzichtig bij het maken of verwijderen van een RAID-set. U verliest alle gegevens op de harde schijven als u een RAID-set verwijdert

Volg onderstaande setup om RAID te creëren in BIOS setup:

Intel-moederbord maakt RAID

AMD-moederbord maakt RAID

Intel-moederbord maakt RAID

(PRIME Z490M-PLUS als voorbeeld)

1. Schakel het systeem in en druk op de "delete" -toets om BIOS [EZ Mode] te openen, controleer de connect drive in Storage Information

2. Druk op de F7-toets en ga naar [Geavanceerde modus] zoals hieronder afgebeeld

(Als u op de "delete" -toets drukt, gaat u rechtstreeks naar [Geavanceerde modus] en hoeft u niet op de F7-toets te drukken)

3. Klik op het item [PCH Storage Configuration] op de geavanceerde pagina

4. [SATA Mode Selection] item en stel in op [Intel RST Premium With Intel Optane System Acceleration (RAID)], zoals hieronder afbeelding markeert rood 1

Als u alleen SATA RAID maakt, volgt u gewoon de volgende installatie

Als u M.2 Storage RAID naar [Enabled] wilt maken, markeer zoals hieronder afgebeeld rood 2

Zoals hieronder: klik op [M.2_1 PCIE Storage RAID Support] en stel in op [RST Controlled]

Klik op [M.2_2 PCIE Storage RAID Support] en stel in op [RST Controlled]

5. Klik op de pagina [Opstarten] en stel het item [CSM starten] in op [Uitgeschakeld]

6. Druk op de F10-toets en klik op OK, waarna het systeem automatisch opnieuw wordt opgestart

7. Druk op de “delete” -toets nadat het systeem opnieuw is opgestart en ga naar BIOS [EZ Mode]

8. Druk op de F7-toets en ga naar [Geavanceerde modus] zoals hieronder afgebeeld

(Als u op de "delete" -toets drukt, gaat u rechtstreeks naar [Geavanceerde modus] en hoeft u niet op de F7-toets te drukken)

9. Klik op de pagina [Geavanceerd] en klik op het item [Intel (R) Rapid Storage Technology]

10. Klik op [Create RAID Volume]

11. Stel de RAID-naam in, bijvoorbeeld: SATAHDDRAID0, zoals hieronder afbeelding markeert rood 1

Kies RAID-niveau, bijvoorbeeld: RAID0 (Stripe), zoals hieronder afbeelding markeert rood 2

Selecteer de schijven die u wilt maken en stel ze in op [X], zoals hieronder afgebeeld, markeer rood 3

12. Stel RAID-capaciteit in en klik op [Create Volume] om RAID te creëren

Hieronder staat de maximale RAID-capaciteit

※ Opmerking: Wees voorzichtig bij het maken of verwijderen van een RAID-set. U verliest alle gegevens op de harde schijven als u een RAID-set verwijdert

AMD-moederbord RAID maken

(ROG STRIX X570-E GAMING als voorbeeld)

1. Schakel het systeem in en druk op de "delete" -toets om BIOS [Advanced Mode] te openen

(Als u op de “delete” -toets drukt en BIOS [EZ Mode] opent, druk dan nogmaals op F7 om BIOS [Advanced Mode] te openen)

2. Klik op de pagina [Geavanceerd] en klik op het item [SATA-configuratie]

3. Klik op het item [SATA-modus] en stel het in op [RAID], zoals onder afbeelding rood gemarkeerd 1

Als u alleen SATA RAID maakt, volgt u gewoon de volgende installatie

Als u M.2 Storage RAID naar [Enabled] wilt maken, markeer zoals hieronder afgebeeld rood 2

4. Klik op de pagina [Opstarten] en stel het item [CSM starten] in op [Uitgeschakeld]

5. Druk op de F10-toets en klik op OK, waarna het systeem automatisch opnieuw wordt opgestart

6. Druk op de “delete” -toets om BIOS [Advanced Mode] te openen wanneer het systeem opnieuw opstart, klik op de [Advanced] -pagina en klik op het item [RAIDXpert2 Configuration Utility]

7. Klik op het item [Array Management]

8. Klik op het item [Create Array]

9. Klik op het item [RAID-niveau selecteren] en stel het RAID-niveau in, hieronder is [RAID 0] als voorbeeld ingesteld

10. Klik op het item [Fysieke schijven selecteren]

11. Selecteer de schijven die u wilt maken en stel ze in op [Aan], klik op [Apply Changes]

(Selecteer Disk0 en Disk3 als voorbeeld)

12. Stel de array-grootte in en klik op [Create Array]

Hieronder staat de maximale array-grootte

※ Opmerking: Wees voorzichtig bij het maken of verwijderen van een RAID-set. U verliest alle gegevens op de harde schijven als u een RAID-set verwijdert

Q&A:

V: Hoe de RAID-controllerdriver te installeren tijdens de installatie van Windows® 10 OS?

A: Intel moederbord:

Volg de instellingen om de RAID-controller-driver te installeren tijdens de installatie van Windows® 10 OS:

Start de computer op met behulp van de installatieschijf van Windows® 10 OS. Volg de instructies op het scherm om Windows® 10 te installeren
Wanneer u wordt gevraagd om een type installatie te kiezen, klikt u op Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd).

3. Klik op [Stuurprogramma laden]

4. Er verschijnt een bericht dat u eraan herinnert de installatiemedia met het stuurprogramma van de RAID-controller te plaatsen. Klik op Bladeren om door te gaan

a. Als u slechts één optisch station in uw systeem hebt geïnstalleerd, werpt u de Windows OS-installatieschijf uit en vervangt u deze door de moederbordondersteunings-dvd in het optische station.

b. Als u geen optisch station heeft, kopieer dan het RAD-stuurprogramma naar een USB-station

5. Zoek het stuurprogramma in de corresponderende map van de ondersteunings-dvd en klik op OK om door te gaan

AMD-moederbord:

Volg de instellingen om de RAID-controller-driver te installeren tijdens de installatie van Windows® 10 OS:

1. Start de computer op met behulp van de installatieschijf van Windows® 10 OS. Volg de instructies op het scherm om Windows® 10 te installeren
  2. Wanneer u wordt gevraagd om een type installatie te kiezen, klikt u op Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd).

3. Klik op [Stuurprogramma laden]

4. Er verschijnt een bericht dat u eraan herinnert de installatiemedia met het stuurprogramma van de RAID-controller te plaatsen. Klik op Bladeren om door te gaan

a. Als u slechts één optisch station in uw systeem hebt geïnstalleerd, werpt u de Windows OS-installatieschijf uit en vervangt u deze door de moederbordondersteunings-dvd in het optische station.

b. Als u geen optisch station heeft, kopieer dan het RAD-stuurprogramma naar een USB-station

5. Zoek het stuurprogramma in de corresponderende map van de ondersteunings-dvd

5. Selecteer de map rcbottom en klik op OK om het stuurprogramma te laden

6. Herhaal Setup 3 tot 5 en selecteer de map rcraid en klik op OK om het stuurprogramma te laden

7. Herhaal Setup 3 tot 5 en selecteer de map rccfg en klik op OK om het stuurprogramma te laden

V: Hoe een RAID-set te verwijderen?

A:

Intel-platform,

1. Selecteer in het menu Intel® Rapid Storage Technology het RAID-volume dat u wilt verwijderen en druk op <Enter>. Het volgende scherm verschijnt:

2. Wanneer het item Verwijderen is geselecteerd, drukt u op <Enter> en selecteert u vervolgens Ja om het RAID-volume te verwijderen en terug te keren naar het menu Intel® Rapid Storage Technology, of selecteert u Nee om te annuleren.

※ Opmerking: Wees voorzichtig bij het maken of verwijderen van een RAID-set. U verliest alle gegevens op de harde schijven als u een RAID-set verwijdert

AMD-platform

1. Selecteer in het RAIDXpert2-configuratiemenu het item [Delete Array] en druk op <Enter>:

2. Selecteer de RAID-array die u wilt verwijderen en stel deze in op [Aan]

Selecteer het item [Array (S) verwijderen] en druk op de toets <Enter>

3. Zet Bevestig item aan, en selecteer [Ja] om RAID te verwijderen of NO om te annuleren

※ Opmerking: Wees voorzichtig bij het maken of verwijderen van een RAID-set. U verliest alle gegevens op de harde schijven als u een RAID-set verwijdert