[Windows 11/10] Apparaatversleuteling & Standaard BitLocker-versleuteling

Ga naar de overeenkomstige instructie op basis van het huidige Windows-besturingssysteem op uw computer:

Windows 11-besturingssysteem

Inhoudsopgave:

Om te zien of u apparaatversleuteling kunt gebruiken

1. Typ en zoek [Systeeminformatie] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Als administrator uitvoeren] .
  2. Zoek onder aan het venster Systeeminformatie [Ondersteuning voor apparaatcodering]. Als de waarde [Voldoet aan de vereisten] is, is apparaatversleuteling beschikbaar op uw apparaat. Als het niet beschikbaar is, kunt u in plaats daarvan mogelijk standaard BitLocker-codering gebruiken.

Terug naar inhoudsopgave

Apparaatversleuteling inschakelen

1. Typ en zoek [Instellingen voor apparaatcodering] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Sommige modellen kunnen de apparaatcoderingsfunctie als standaardinstelling inschakelen. Als u zich hebt aangemeld met uw Microsoft-account, is de apparaatcodering op uw apparaat voltooid.
    Als u zich nog niet aanmeldt met uw Microsoft, zorg er dan voor dat Apparaatversleuteling is ingeschakeld en selecteer vervolgens [Sign in].
  3. Voer de instelling Uw info in, klik op [In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account]. Hier vindt u meer informatie over Introductie van Microsoft-account.
  4. Nadat je je hebt aangemeld met je Microsoft, is de apparaatversleuteling voltooid.
  5. Je kunt zien dat er een slot op het schijfpictogram staat, wat betekent dat deze schijf is versleuteld vanaf Apparaatversleuteling. (De volgende afbeelding als een ontgrendelde status.)

Terug naar inhoudsopgave

Apparaatversleuteling uitschakelen

1. Typ en zoek [Instellingen voor apparaatcodering] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Stel in het veld Apparaatcodering de optie in op [Uit].
  3. Bevestig ofAls u apparaatversleuteling moet uitschakelen, selecteert u [Turn off] om de apparaatversleutelingsfunctie uit te schakelen.

Terug naar inhoudsopgave

Standaard BitLocker-codering

BitLocker is een ingebouwde functie van de apparaatversleuteling in Windows om uw gegevens te beschermen, en de gegevens op uw apparaat zijn alleen toegankelijk voor mensen die geautoriseerd zijn.

Opmerking: BitLocker is niet beschikbaar in de Windows 11 Home-editie.

1. Typ en zoek [Beheer BitLocker] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Klik [BitLocker inschakelen]op de schijf waarvan u de apparaatversleuteling van BitLocker wilt instellen. (Het volgende neemt station D als voorbeeld.)
  3. Selecteer [Gebruik een wachtwoord om de schijf te ontgrendelen] en typ het gewenste wachtwoord en selecteer vervolgens [ Volgende]. Als u een smartcard heeft, kunt u ook de smartcard-optie selecteren om de schijf te ontgrendelen.
  4. Selecteer Een back-up van uw herstelsleutel maken en selecteer vervolgens [Volgende].
    De herstelsleutel is een uniek numeriek wachtwoord van 48 cijfers. Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u uw herstelsleutel gebruiken om toegang te krijgen tot uw schijf. Of Windows heeft een BitLocker-herstelsleutel nodig wanneer het een onveilige toestand detecteert, wat een ongeautoriseerde poging kan zijn om toegang te krijgen tot de gegevens.
  5. Selecteer hoeveel schijfruimte van uw schijf u wilt versleutelen en selecteer vervolgens [Volgende].
  6. Selecteer welke encryptiemodus u wilt gebruiken en selecteer vervolgens [Volgende].
  7. Controleer of de coderingsinstellingen correct zijn en selecteer vervolgens [Start encrypting]om te beginnen met het coderen van uw schijf.
  8. Wanneer de codering is voltooid, selecteert u [Sluiten].
  9. Je kunt zien dat er een slot op het schijfpictogram zit, wat betekent dat deze schijf is versleuteld vanuit BitLocker. (De volgende afbeelding als een ontgrendelde status.)

Als het een gouden slotpictogram is, betekent dit dat de schijf de vergrendelde status heeft en dat u het wachtwoord nodig hebt om toegang te krijgen tot de gegevens.
    Opmerking: terwijl uw schijf de status ontgrendeld heeft, wordt deze automatisch vergrendeld nadat de computer opnieuw is opgestart.

Terug naar inhoudsopgave

BitLocker uitschakelen

1. Typ en zoek [Beheer BitLocker] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op[Open].
  2. Klik [BitLocker uitschakelen]op de schijf die u wilt decoderen.

Als de drive de status vergrendeld heeft, moet u op [Unlock drive] klikken en het wachtwoord typen om BitLocker uit te schakelen.
  3. Bevestig of je je schijf wilt ontsleutelen, selecteer vervolgens [BitLocker uitschakelen]om BitLocker uit te schakelen, en je schijf wordt niet meer beschermd.

Terug naar inhoudsopgave

Windows 10-besturingssysteem

Inhoudsopgave:

Om te zien of u apparaatversleuteling kunt gebruiken

1. Typ en zoek [Systeeminformatie] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Als administrator uitvoeren] .
  2. Zoek onder aan het venster Systeeminformatie [Ondersteuning voor apparaatcodering]. Als de waarde [Voldoet aan de vereisten] is, is apparaatversleuteling beschikbaar op uw apparaat. Als het niet beschikbaar is, kunt u in plaats daarvan mogelijk standaard BitLocker-codering gebruiken.

Terug naar inhoudsopgave

Apparaatversleuteling inschakelen

1. Typ en zoek [Instellingen voor apparaatcodering] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Sommige modellen kunnen de apparaatcoderingsfunctie als standaardinstelling inschakelen. Als u zich hebt aangemeld met uw Microsoft-account, is de apparaatcodering op uw apparaat voltooid.
    Als u zich nog niet heeft aangemeld met uw Microsoft, selecteert u [In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account].
  3. Voer de instelling Uw info in, klik op [In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account]. Hier vindt u meer informatie over Introductie van Microsoft-account.
  4. Nadat u zich heeft aangemeld bij uw Microsoft-account, is de apparaatversleuteling voltooid.
  5. Je kunt zien dat er een slot op het schijfpictogram staat, wat betekent dat deze schijf is versleuteld vanaf Apparaatversleuteling. (De volgende afbeelding als een ontgrendelde status.)

Terug naar inhoudsopgave

Apparaatversleuteling uitschakelen

1. Typ en zoek [Instellingen voor apparaatcodering] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Stel in het veld Apparaatcodering de optie in op [Uitschakelen].
  3. Bevestig of u apparaatversleuteling moet uitschakelen, selecteer [Turn off] om de apparaatversleutelingsfunctie uit te schakelen.

Terug naar inhoudsopgave

Standaard BitLocker-codering

BitLocker is een ingebouwde functie van de apparaatversleuteling in Windows om uw gegevens te beschermen, en de gegevens op uw apparaat zijn alleen toegankelijk voor mensen die geautoriseerd zijn.

Opmerking: BitLocker is niet beschikbaar in Windows 10 Home-editie.

1. Typ en zoek [Beheer BitLocker] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Klik [BitLocker inschakelen]op de schijf waarvan u de apparaatversleuteling van BitLocker wilt instellen. (Het volgende neemt station D als voorbeeld.)
  3. Selecteer [Gebruik een wachtwoord om de schijf te ontgrendelen] en typ het gewenste wachtwoord en selecteer vervolgens [Volgende].  Als u een smartcard heeft, kunt u ook de smartcard-optie selecteren om de schijf te ontgrendelen.
  4. Selecteer Een back-up van uw herstelsleutel maken en selecteer vervolgens [Volgende].
    De herstelsleutel is een uniek numeriek wachtwoord van 48 cijfers.  Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u uw herstelsleutel gebruiken om toegang te krijgen tot uw schijf.  Of Windows heeft een BitLocker-herstelsleutel nodig wanneer het een onveilige toestand detecteert die een ongeautoriseerde poging tot toegang tot de gegevens kan zijn.
  5. Selecteer hoeveel schijfruimte van uw schijf u wilt versleutelen en selecteer vervolgens [Volgende].
  6. Selecteer welke encryptiemodus u wilt gebruiken en selecteer vervolgens [Volgende].
  7. Controleer of de coderingsinstellingen correct zijn en selecteer vervolgens [Start encrypting]om te beginnen met het coderen van uw schijf.
  8. Wanneer de codering is voltooid, selecteert u [Sluiten].
  9. Je kunt zien dat er een slot op het schijfpictogram zit, wat betekent dat deze schijf is versleuteld vanuit BitLocker. (Devolgende illustratie als een ontgrendelde status.)

Als het een gouden slotpictogram is, betekent dit dat de schijf de vergrendelde status heeft en dat u het wachtwoord nodig hebt om toegang te krijgen tot de gegevens.
    Opmerking: terwijl uw schijf de status ontgrendeld heeft, wordt deze automatisch vergrendeld nadat de computer opnieuw is opgestart.

Terug naar inhoudsopgave

BitLocker uitschakelen

1. Typ en zoek [Beheer BitLocker] in de Windows-zoekbalk en klik vervolgens op [Open].
  2. Klik [BitLocker uitschakelen]op de schijf die u wilt decoderen.

Als de drive de status vergrendeld heeft, moet u op [Unlock drive] klikken en het wachtwoord typen om BitLocker uit te schakelen.
  3. Bevestig of je je schijf wilt ontsleutelen, selecteer vervolgens [BitLocker uitschakelen]om BitLocker uit te schakelen, en je schijf wordt niet meer beschermd.