[Draadloze router] Ondersteunt ASUS-router DNS over TLS (DNS Privacy Protocol)? Hoe stel je het in?

Het kiezen om DNS-over-TLS (DoT) te gebruiken in het DNS-privacyprotocol kan de DNS-beveiliging verbeteren en uw netwerk beschermen tegen DNS-query's. Wanneer het DNS-over-TLS (DoT) protocol is ingeschakeld, worden alle binnenkomende DNS-query's naar het in de configuratie opgegeven serveradres gestuurd.

Als uw internetprovider (ISP) of VPN-serverprovider DNS-over-TLS (DoT) parameters biedt die moeten worden ingesteld, kunt u de instellingen voltooien via de stappen in dit artikel.

Opmerking:

Deze functie wordt alleen ondersteund op de firmwareversie later dan 3.0.0.4.386.4xxxx. Zorg ervoor dat de firmwareversie van uw ASUS-router up-to-date is.

Voor informatie over het upgraden van de firmware verwijzen we u naar de volgende FAQ:  Hoe firmware van uw router bijwerken naar de nieuwste versie

1. Sluit uw laptop aan op de router via een bekabelde of draadloze verbinding en voer het LAN IP van uw router of de router-URL https://www.asusrouter.com in op de WEB GUI.

Raadpleeg Hoe kom ik in de instellingspagina van mijn ASUS-router via web-GUI voor meer informatie.

2. Voer uw routergebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen.

Opmerking: Als u de gebruikersnaam en/of wachtwoord vergeet, herstelt u de router naar de fabrieksinstellingen en voert u de instellingen opnieuw in.

Raadpleeg Hoe u de router naar de fabrieksinstellingen reset voor meer informatie over het herstellen van de router naar de standaardinstellingen.

3. Ga naar [ WAN] > [ Internetverbinding] > Selecteer [ DNS over TLS (DoT) ]

Opmerking: Het DNS-privacyprotocol is standaard [Geen]. U moet [DNS-over-TLS (DoT)] selecteren voordat de volgende DNS-over-TLS-instellingen zullen verschijnen.

4. Selecteer de server die u wilt gebruiken in de vervolgkeuzelijst van [Reset servers].

5. Na selectie wordt de DNS-over-TLS Server-serverlijst automatisch ingevuld. Klik op [Toevoegen ] om aan de lijst toe te voegen.

Als u het handmatig wilt invullen, neem dan contact op met uw internetprovider (ISP) of VPN-serverprovider voor de volgende informatie.

IP-adres: Het IP-adres van de nameserver, zoals hieronder weergegeven [8.8.8.8].
TLS-hostnaam: Authenticatiedomeinnaam gecontroleerd tegen het servercertificaat, zoals hieronder weergegeven [dns.google].
TLS-poort (optioneel): Standaard ingesteld op poort 853 als deze leeg wordt gelaten.
SPKI-vingerafdruk (optioneel): Dit veld kan leeg worden gelaten als er geen instellingen vereist zijn. SPKI-vingerafdruk (Subject Public Key Info-vingerafdruk) kan worden gebruikt als extra beveiligingsmaatregel voor het authenticeren van de server. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat de client verbinding maakt met de server waarmee het bedoeld is om verbinding te maken, in plaats van een kwaadwillende man-in-the-middle-aanval.

6. Klik op [ Toepassen ] om de instellingen op te slaan.

Veelgestelde vragen

1 . Waarom kan ik na het instellen van DNS over TLS (DoT) de webpagina niet openen of geen verbinding maken met internet?

a. Controleer of de parameters die zijn ingevoerd in uw serverlijst voor DNS-over-TLS correct zijn. Neem voor correcte informatie contact op met uw internetprovider (ISP) of VPN-serverprovider.
b. Gelieve te bevestigen of het normaal kan worden gebruikt nadat [DNS Privacy Protocol] is gewijzigd in [None] (standaard).

c. Als [WAN DNS-instelling] is ingesteld, wijzig dan de DNS-serverinstelling om automatisch verbinding te maken met WAN DNS (standaard) en bevestig of het normaal kan worden gebruikt.
Voor de instelling, raadpleeg de FAQ [Wireless Router] How to manually assign WAN DNS server to ASUS Router
d. Als de DNS-server is ingesteld in DHCP, wijzig dan de DNS-serverinstelling naar links leeg (standaard) en bevestig of deze normaal kan worden gebruikt.
Voor de instelling, raadpleeg de FAQ [LAN] How to set up DHCP Server on ASUS Router
e. Zorg ervoor dat u de nieuwste routerfirmwareversie gebruikt en herstel de draadloze router naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen voordat u de instellingen volgens de instructies in dit artikel voltooit. Raadpleeg de FAQ How to update the firmware of your router to the latest versionHoe de router terugzetten naar de fabrieksinstellingen

2. Wat is het verschil tussen de modi [ Strict ] en [ Opportunistisch ] in het DNS-over-TLS-profiel?

Het DNS-over-TLS-profiel is standaard ingesteld op [ Strict ] modus.

In de strikte modus wordt alleen het gebruik van een DNS-server toegestaan als de identiteit van de externe server kan worden geverifieerd.
      In opportunistische modus zal er wel een poging worden gedaan om de identiteit te verifiëren, maar zal de server toch worden gebruikt als de identiteit niet kan worden geverifieerd, zodat naamresolutie nog steeds goed werkt.

Hoe krijg ik de (Utility / Firmware)?

U kunt de nieuwste stuurprogramma's, software, firmware en gebruikershandleidingen downloaden in het ASUS Download Center.

Als u meer informatie nodig heeft over het ASUS Download Center, raadpleeg dan deze link