[Draadloze router] Wat is het verschil tussen Wi-Fi 6 en Wi-Fi 6E

Inhoud:

Wat is wifi 6?

Wat is wifi 6E?

Hoe controleer ik of  ASUS-routers Wi-Fi 6E ondersteunen?

Veelgestelde vragen

Wat is wifi 6?

Wi-Fi 6 is de Wi-Fi Alliance-naam voor 802.11ax-technologie gedefinieerd door IEEE, het biedt een betere, efficiëntere en snellere gegevensoverdracht in vergelijking met oudere Wi-Fi-technologie. In tegenstelling tot 802.11ac werkt de nieuwe 802.11ax niet alleen op 5GHz wifi, maar ook op 2,4GHz wifi, wat een betere draadloze verbinding garandeert op alle bestaande banden.

Voor meer details over Wi-Fi 6 verwijzen we naar de volgende links:

Officiële website van ASUS: https://www.asus.com/nl/content/wifi6/#%20WIFI-6/

FAQ : [Technical Share] Wi-Fi 6 - Inleiding

Wat is wifi 6E?

Wi-Fi 6E is gebaseerd op Wi-Fi 6, waarbij de E staat voor Extensie. Wi-Fi 6E gebruikt dezelfde 802.11ax-technologie voor draadloze verbindingen, maar breidt dit uit tot een nieuwe Wi-Fi-band genaamd 6GHz. Het maakt gebruik van maximaal 14 extra 80MHz-kanalen of 7 extra 160MHz-kanalen, waardoor het geschikt is voor toepassingen zoals HD-streaming of VR-ervaring.

Alleen apparaten die wifi 6E ondersteunen, kunnen verbinding maken met 6 GHz wifi, apparaten die alleen wifi 6 ondersteunen, kunnen alleen wifi van 2,4 GHz en 5 GHz gebruiken.

Voor meer details over Wi-Fi 6E verwijzen we naar de volgende links:

Officiële website van ASUS: https://www.asus.com/nl/content/wifi6/#%20WIFI-6/

Wi-Fi-protocolversie

Nieuwe naamgevingsbenadering door Wi-Fi Alliance

Beschikbare band

Beschikbare bandbreedte

802.11n

Wi-Fi 4

2.4GHz, 5GHz

20MHz, 40MHz

802.11ac

Wi-Fi 5

2.4GHz, 5GHz

20MHz, 40MHz, 80MHz

802.11ax

Wi-Fi 6

2.4GHz, 5GHz

20MHz, 40MHz, 80MHz, 160MHz

802.11ax

Wi-Fi 6E

2.4GHz, 5GHz, 6GHz

20MHz, 40MHz, 80MHz, 160MHz

Hoe controleer ik of  ASUS-routers Wi-Fi 6E ondersteunen?

U kunt de [Technische specificaties] > [Netwerkstandaard] van elk product officiële site om zeker te zijn.

Hier wordt ZenWiFi ET8 als voorbeeld genomen:

(1) Open uw browser, klik hier om naar de ASUS-ondersteuningssite te gaan en typ vervolgens uw productmodus, klik op enter om te zoeken.

Opmerking: als u niet zeker bent over het model van uw product, kunt u deze FAQ raadplegen om te controleren: https://www.asus.com/nl/support/article/565/

(2) Nadat u de productpagina hebt geopend, klikt u op [Tech Specs] en zoekt u [Network Standard].

U kunt de specificaties vinden die aangeven dat het WiFi 6E (802.11ax) ondersteunt.

Opmerking: ondersteunde kanalen van 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz wifi verschillen afhankelijk van de lokale wetgeving en beperkingen van elk land

FAQ

1. Hoe controleer je of je eindapparaten Wi-Fi 6E ondersteunen?

• We raden aan om de netwerkstandaarden voor elk product te controleren voordat je het aanschaft. Zorg ervoor dat er ondersteuning voor Wi-Fi 6E of 6GHz-band staat.

Als je het niet zeker weet, raadpleeg dan de officiële site van de eindapparaten of neem contact op met de leverancier van het apparaat.

Het volgende neemt de Intel AX210-netwerkadapter als voorbeeld ter referentie, kan de banden 6 Ghz op de foto vinden:

2. Als de eindapparaten zoals telefoons of pc's die alleen Wi-Fi 5 of alleen Wi-Fi 6 ondersteunen, indien mogelijk verbinding maken met internet via ASUS Wi-Fi 6E routers?

• Ja, maar alleen als de door Wi-Fi 6E ondersteunde apparaten verbinding kunnen maken met de 6GHz wifi-band. De Wi-Fi 5- of Wi-Fi 6-apparaten konden alleen de 2,4GHz- en 5GHz-band gebruiken.

3. Mijn ASUS-router ondersteunt momenteel alleen het WiF 6- of WiFi 5-protocol. Kan ik via de firmware-update van de router upgraden naar WiFi 6E of WiFi7 of hoger WiFi-protocol?

• Nee, het WiFi-protocol kan niet worden geüpgraded via een firmware-update.

Hoe krijg ik het (hulpprogramma/firmware)?

U kunt de nieuwste stuurprogramma's, software, firmware en gebruikershandleidingen downloaden in het  ASUS Downloadcentrum.

Als je meer informatie nodig hebt over het ASUS Downloadcentrum, raadpleeg dan deze link.