[Chromebook] Problemen oplossen - Abnormaal cameraprobleem op Chromebook

Als u problemen ondervindt waarbij de camera van uw Chromebook niet goed werkt (bijvoorbeeld wazige beelden, geen weergave of het bericht Camera niet gevonden), volgt u de onderstaande stappen voor probleemoplossing.

Inspecteer het uiterlijk van de camera

1. Controleer of de camera wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een screenprotector of een privacyfilm.
    Als de cameralens bedekt is met stof of vuil, kan dit soms de beeldkwaliteit beïnvloeden. Gebruik een schone, zachte doek om de cameralens voorzichtig af te vegen, zodat deze onberispelijk blijft.
  2. Bepaalde Chromebooks zijn mogelijk uitgerust met een fysiek privacyscherm voor de camera. Wanneer u van plan bent de camera te gebruiken, zorg er dan voor dat het privacyscherm in de gesloten positie staat.
    Opmerking: de locatie van het privacyschild kan variëren, afhankelijk van het model. Als u niet zeker weet of uw Chromebook is uitgerust met een fysiek privacyschild, raadpleeg dan de instructies in de Gebruikershandleiding.

Controleer de juiste functionaliteit met de ingebouwde camera-app

Gebruik de native camera-applicatie in Chrome OS om foto's te maken en video's op te nemen, zodat de camera zonder problemen werkt.

1. Klik op de [Launcher] bevindt zich in de linkerbenedenhoek van het scherm.
  2. Open de app [Camera]
  3. Controleer of de ingebouwde camera-app afbeeldingen correct weergeeft.
    U kunt tests uitvoeren door één van de opties onderaan te kiezen. Selecteer 'Video' voor opnemen, 'Foto' voor het vastleggen van afbeeldingen of 'Scan' voor het scannen van documenten of QR-codes.
  4. Als uw Chromebook is uitgerust met twee ingebouwde camera's of als er een externe camera is aangesloten, klikt u op het pictogram [Camera wisselen] in de linkerbenedenhoek om aanvullende tests uit te voeren.

Cameratoegang verlenen tot applicaties

Applicaties moeten relevante toestemmingen verkrijgen om de camera in het Chrome-besturingssysteem te gebruiken. Wanneer een toepassing voor de eerste keer cameratoegang vereist, zal het systeem u doorgaans vragen om toestemming te verlenen.

Als u geen toestemming heeft gegeven of instellingen moet wijzigen, wordt bij de volgende stappen de Google Meet-app als voorbeeld gebruikt.

1. Klik rechtsonder op de [Statusbalk] hoek van het scherm en klik vervolgens op [Instellingen]
  2. Klik op [Apps] en klik vervolgens op [Beheer uw apps]
  3. Kies de applicatie waarvoor u de instellingen wilt wijzigen
  4. Zorg ervoor dat de toestemmingsinstelling voor [Camera] Ingeschakeld
  5. Als andere applicaties de camera goed kunnen gebruiken, overweeg dan om de installatie van de app te verwijderen waar het niet werkt, installeert u de app opnieuw.

Aanvullende stappen voor probleemoplossing

Als uw camera nog steeds niet goed werkt, probeer dan de volgende stappen:

1. Start uw Chromebook opnieuw op. Schakel uw Chromebook uit en wacht een paar seconden voordat u deze opnieuw opstart.
    Opmerking: om de Chromebook opnieuw op te starten, houdt u de [Aan/uit-knop] totdat het apparaat wordt uitgeschakeld en schakel het vervolgens weer in.
  2. Update Chrome OS. Zorg ervoor dat op uw Chromebook de nieuwste versie van Chrome OS is geïnstalleerd. Raadpleeg dit artikel om te controleren op beschikbare updates: Het besturingssysteem van Chromebook bijwerken.
  3. Voer een hardwarereset uit op uw Chromebook. Raadpleeg dit artikel voor instructies: Hardware-instellingen voor Chromebook resetten .
  4. Als de bovenstaande stappen voor probleemoplossing zijn voltooid, maar het probleem blijft bestaan, kunt u overwegen uw Chromebook opnieuw in te stellen of te herstellen.
    Reset (Powerwash) uw Chromebook naar de fabrieksinstellingen.
  5. Herstel Chromebook-besturingssysteem.

U kunt ook de Google Chromebook Help op de officiële website raadplegen voor meer gedetailleerde informatie:

https://support.google.com/chromebook/answer/6309225

Als uw probleem onopgelost blijft, neem dan contact op met het ASUS-klantenservicecentrum voor verdere hulp.