[Chromebook] Herstel Chromebook OS

Inhoudsopgave:

Wanneer ga je herstellen

U wilt misschien herstellen als:

• U krijgt de foutmelding 'Chrome OS ontbreekt of is beschadigd'.
  • Je hebt andere stappen voor probleemoplossing geprobeerd en niets heeft je probleem opgelost.

Probeer minder invasieve stappen voordat u herstelt

Als u zich kunt aanmelden bij uw Chromebook, probeert u eerst deze stappen:

1. Schakel uw Chromebook uit en vervolgens weer in.
  2. Als uw Chromebook nog steeds een fout vertoont, zet u deze terug naar de fabrieksinstellingen.

Als geen van deze stappen de fout verhelpt, gaat u verder met herstellen.

Herstel uw Chromebook

Stap 1: Als u iets op deze Chromebook hebt aangesloten (zoals een muis of externe harde schijf), verwijdert u dit.

Stap 2: Ga naar de herstelmodus

• Chromebook: houd Esc + Refresh  ingedrukt en druk vervolgens op de aan/uit-knop . Laat de knop vervolgens los.

Opmerking: op sommige Chromebook-modellen: houd Esc + Maximaliseren  ingedrukt en druk vervolgens op de aan/uit-knop . Laat de knop vervolgens los.
    Als er een bericht op het scherm verschijnt, laat u de andere toetsen los.

Chromebook-tablet: houd de knoppen Volume omhoog, Volume omlaag en Aan/uit minstens 10 seconden ingedrukt en laat ze vervolgens los.

Stap 3:

Hersteloptie 1: internet gebruiken

Selecteer op uw Chromebook 'Herstellen via internetverbinding' en volg de instructies op het scherm. Kort nadat u de instructies hebt voltooid, wordt uw computer automatisch opnieuw opgestart om het herstel te voltooien.

Belangrijk: als u op enig moment besluit een andere herstelmethode te kiezen terwijl u aan de instructies werkt, houdt u Esc + Refresh   ingedrukt en drukt u vervolgens op de aan/uit-knop .

Als uw computer geen internettoegang heeft of de optie om via internet te herstellen niet wordt weergegeven, gebruikt u mogelijk een oudere Chromebook die deze functie niet ondersteunt. Klik hier om door te gaan naar "Hersteloptie 2": Gebruik de externe opslag.

1. Nadat u de herstelmodus hebt geopend, navigeert u naar [Herstel via internetverbinding] met de pijltoetsen (omhoog of omlaag) en drukt u vervolgens op de Enter-toets om deze te selecteren.

2. Druk op Enter om [Volgende] te selecteren.

3. Druk op Enter om [Beschikbare netwerken] te selecteren en kies vervolgens een netwerk dat u wilt gebruiken.

4. Druk op de Enter-toets om [Voer uw wachtwoord in] te selecteren en druk vervolgens nogmaals op de Enter-toets nadat u het netwerkwachtwoord hebt ingevoerd.

5. Nadat je verbinding hebt gemaakt met een netwerk, selecteer je [Volgende]. Uw Chromebook start het herstelproces.
    Opmerking: het herstel kan enkele minuten duren. Schakel het apparaat niet uit en koppel de stroom niet los.

6. Nadat het volgende scherm wordt weergegeven, is het herstel voltooid. Uw Chromebook wordt automatisch opnieuw opgestart en geeft vervolgens het welkomstscherm weer voor het eerste gebruik.

Terug naar inhoudsopagve

Hersteloptie 2: gebruik de externe opslag

De voorbereiding voordat je begint:

• Een andere Chromebook of een Windows/Mac-computer waarop de Chrome-browser is geïnstalleerd.
  • Een USB stick met een capaciteit van minimaal 8 GB en zorg ervoor dat deze geleegd kan worden. Als uw Chromebook een SD-kaartsleuf heeft, kunt u in plaats daarvan ook een SD-kaart gebruiken.

Volg op de werkende computer (niet de Chromebook met de fout) de onderstaande stappen:

1. Installeer de herstelextensie. Open de Chrome-browser, kopieer de volgende link naar de zoekbalk van de Chrome-browser en klik vervolgens op de Enter-toets om het Chromebook Recovery Utility te vinden.
    https://chrome.google.com/webstore/detail/chromebook-recovery-utili/pocpnlppkickgojjlmhdmidojbmbodfm?authuser=0

2. Klik op [Toevoegen aan Chrome].

3. Selecteer [Extensie toevoegen].

4. Klik op het pictogram [Extensies in de rechterbovenhoek van uw browservenster en selecteer vervolgens [Chromebook Recovery Utility].

5. Nadat Chromebook Recovery Utility is geopend, klikt u op [Aan de slag].

6. Typ het modelnummer van de Chromebook (met de fout) die u wilt herstellen en selecteer vervolgens [Doorgaan].
    Opmerking: om dit nummer te vinden, kijkt u onderaan het foutbericht op uw Chromebook-scherm (op het herstelmodusscherm).

7. Plaats en selecteer het USB-flashstation of de SD-kaart die u wilt gebruiken en selecteer vervolgens [Doorgaan].

8. Selecteer [Nu maken] om te beginnen met het maken van een herstelmedium.
    Opmerking: alle gegevens en partities op uw USB-stick of SD-kaart worden verwijderd.

9. Het maken van de herstelmedia is voltooid. Selecteer [Gereed], waarna u de USB-flashdrive of SD-kaart van de computer kunt verwijderen.

Volg op de Chromebook (met de fout) die u wilt herstellen de onderstaande stappen:

Opmerking: als de herstelmodusinterface op uw Chromebook afwijkt van het volgende, gebruikt u mogelijk een oudere Chromebook. Klik hier om door te gaan naar "De oudere interface van Chromebook.

1. Nadat u de herstelmodus hebt geopend, navigeert u naar [Herstel met behulp van externe opslag] met de pijltoetsen (omhoog of omlaag)① en drukt u vervolgens op de Enter-toets om deze te selecteren.

2. Selecteer [Volgende].

3. Selecteer [Volgende].

4. Plaats de externe opslag (USB-flashdrive of SD-kaart) met een herstelimage, waarna de Chromebook het herstelproces start.
    Opmerking: het herstel kan enkele minuten duren. Schakel het apparaat niet uit en koppel de stroom niet los.

5. Nadat het volgende scherm wordt weergegeven, is het herstel voltooid. Verwijder uw herstelimage (USB-flashstation of SD-kaart), waarna de Chromebook automatisch opnieuw wordt opgestart en het welkomstscherm voor het eerst wordt weergegeven.

Terug naar inhoudsopgave

De oudere interface van Chromebook

1. Nadat u de herstelmodus hebt geopend, plaatst u de externe opslag (USB-flashdrive of SD-kaart) met een herstelimage, waarna de Chromebook het herstelproces start.
    Opmerking: het herstel kan enkele minuten duren. Schakel het apparaat niet uit en koppel de stroom niet los.

2. Nadat het volgende scherm wordt weergegeven, is het herstel voltooid. Verwijder uw herstelimage (USB-flashstation of SD-kaart), waarna de Chromebook automatisch opnieuw wordt opgestart en het welkomstscherm voor het eerst wordt weergegeven.