ASUSin akkuasioiden tietokeskus

Päivitetty viimeksi : 2020/12/09

Akun käyttöikä riippuu ympäristön lämpötilasta, kosteudesta ja kannettavan tietokoneen käytöstä.

1. Akun kapasiteetin ja keston välinen suhde noudattaa lineaarista käyrää.
  2. Litiumioniakkujen käyttöikä on yleensä noin 300–500 latauskertaa. Jos litiumioniakkua käytetään kohtuullisesti, sen kapasiteetin voidaan olettaa olevan noin 80 % alkuperäisestä kapasiteetista 300 latauskerran tai noin vuoden käytön jälkeen.
  3. Erittäin korkea tai matala käyttölämpötila voi heikentää akun kapasiteettia jopa yli 60 prosentilla edellä mainitussa ajassa.
  4. Akun käyttöikään vaikuttavat tämän lisäksi tietokoneen rakenne ja siinä käytetyt ratkaisut, tietokoneen malli sekä käyttöjärjestelmän virranhallinta-asetukset. Akun kestoon vaikuttaa myös akun käyttölämpötila sekä se, kuinka monta kertaa akku käytetään tyhjäksi ja ladataan täyteen.
  5. Kannettavan tietokoneen virranhallinta-asetukset ja käynnissä olevat sovellukset vaikuttavat suoraan akun varauksen alenemisvauhtiin. Esimerkiksi paljon suoritintehoa vaativat graafiset sovellukset, animaatiot, pelit ja videoiden katselu kuluttavat huomattavasti enemmän kuin virtaa kuin normaalit työpöytäsovellukset.
1. Jos kannettavaa tietokonetta ei käytetä yli kahteen viikkoon, irrota akku ja verkkolaite tietokoneesta. Akku tyhjenee vähitellen myös silloin, kun tietokonetta ei käytetä, joten akku täytyy ladata kolmen kuukauden välein, jotta akun käyttöikä ei lyhene. Muussa tapauksessa akku ei välttämättä ota latausta vastaan eikä pysty pitämään latausta. 2. Akku tulisi säilyttää aina 10–30 ℃ asteen lämpötilassa. Ota myös huomioon, että kannettavan tietokoneen sisäinen lämpötila on huomattavasti ulkoista lämpötilaa korkeampi. Kaikki edellä mainittua lämpötilaa alhaisemmat lämpötilat heikentävät akun suorituskykyä. Jos akkua käytetään mainittua korkeammassa lämpötilassa, akun räjähtämisriski kasvaa.
3. Akun käyttöikä on normaaleissa olosuhteissa ja käyttöympäristössä noin 300–500 latauskertaa. Jos kannettavaa tietokonetta käytetään korkeassa tai alhaisessa lämpötilassa, se vaikuttaa akun latauskerroissa mitattavaan käyttöikään. 4. Älä säilytä akkua kosteassa tai kylmässä paikassa! Kosteus ja kylmyys voivat nopeuttaa akun tyhjenemistä. Akun sisällä olevat kemikaalit voivat huonontua, jos akku altistuu liialle kylmyydelle. Erittäin korkea lämpötila puolestaan suurentaa akun räjähtämisriskiä.
5. Pyri välttämään verkkolaitteen toistuvaa pistorasiasta irrottamista ja pistorasiaan kytkemistä, koska se lyhentää akun käyttöikää. 6. Älä aseta kannettavaa tietokonetta tai akkua lämpöpatterin, takan, uunin tai minkään lämmönlähteen lähettyville. Yli 60 asteen lämpötila voi aiheuttaa sen, että akku räjähtää, akun kemikaalit vuotavat ulos tai akku syttyy palamaan.
  1. ASUS Power4Gear (Super Hybrid Engine) tarjoaa neljä, eri tarkoituksiin soveltuvaa virranhallintatilaa. Kun järjestelmä siirtyy verkkovirtatilaan, ASUS Power4Gear siirtyy akun käyttöiän pidentämiseksi automaattisesti akunsäästötilaan.

Voit toimia myös seuraavasti:

• Pienennä näytön kirkkautta.
    • Rajoita suorittimen (CPU) tehoa säätämällä liukusäädintä Maximum processor state- ja Minimum processor state -arvojen välillä. Suorittimen käytön rajoittaminen voi pienentää virrankulutusta.*
    • Sammuta käyttämättömät laitteet ja/tai komponentit.
    • Ota automaattinen virransäästöasetus (pienennä näytön kirkkautta, sammuta näyttö / siirry valmiustilaan tietyn ajan kuluttua) käyttöön vähentääksesi virrankulutusta.

Suorittimen tilan muuttaminen vaikuttaa järjestelmän suorituskykyyn. ASUS kehottaa käyttämään kunkin virtatilan oletusasetuksia.

2. Sammuta langattomat laitteet (Fn + F2)
    Jos käytät vain sellaisia sovelluksia (esim. tekstinkäsittely), jotka eivät vaadi verkkoyhteyttä, voit pienentää virrankulutusta sammuttamalla langattoman verkkosovittimen, Bluetooth-kortin tai 3G-kortin.
  3. Sammuta muut sovellukset ja lisälaitteet Voit sammuttaa myös kaikki käyttämättömät sovellukset ja lisälaitteet. Tarpeettomien sovellusten ja komponenttien sammuttaminen tai käytöstä poistaminen voi pienentää virrankulutusta ja pidentää akun kestoa.

1. ASUSin akkutakuuseen sovelletaan seuraavia ehtoja.
    • Jos akun takuu on voimassa, ja akku aiheuttaa kannettavan tietokoneen äkillisen uudelleenkäynnistymisen tai sammumisen tai estää järjestelmän käynnistämisen, ASUS vaihtaa viallisen akun uuteen.
    • ASUS vaihtaa akun seuraavissa tapauksissa: (a) akku ei lataudu, (b) kannettava tietokone ei havaitse siihen kytkettyä akkua, (c) järjestelmä kehottaa tai varoittaa käyttäjää toistuvasti vaihtamaan akun, (d) akun varauksen merkkivalo vilkkuu epänormaalisti.
  2. Rajoitetun takuupalvelun poikkeustilanteet
    • Akun kapasiteetin normaali käytöstä aiheutuva heikkeneminen.
    • Joku muu kuin valtuutettu huoltohenkilö on yrittänyt peukaloida, korjata tai muulla tavoin muokata tuotetta.
    • Ostotositetta ei löydy tai takuusinetti on rikkoutunut tai vaihdettu. Säilytä ostotositteesi äläkä irrota tuotteeseen kiinnitettyä takuusinettiä, jotta rajoitettu takuusi pysyy voimassa.
    • Sähköosissa voi näkyä ruostetta tai hapettumista, mikäli ne ovat altistuneet kosteudelle tai jos laitteen sisältä on valunut nestettä.
    • Väärinkäytökset ja laiminlyönnit.
  1. Litiumioniakut

Litiumioniakuissa (Li-Ion) käytetään anodimateriaaleja, kuten litiummetallia ja litiumseoksia sekä ei-vesipohjaista akkunestettä. Litiumioniakuissa on korkea jännite, pitkä käyttöikä ja hyvä varausvirta. Ne ovat kevyitä, eivätkä saastuta ympäristöä tai kärsi vaillinaisten latausten aiheuttamasta latausmuisti-ilmiöstä. Ne voidaan ladata nopeasti, ja niitä voidaan käyttää älykkäiden latureiden kanssa ilman, että niiden virtakapasiteetti heikkenee. Litiumioniakkuja käytetään monissa eri laitteissa, kuten matkapuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa.

2. The lithium polymer battery

The lithium polymer battery is currently the most widely used battery on the market. Their advantages include a higher energy density and a battery package that can be small, thin, lightweight, and low-cost. Lithium polymer batteries can be made into any shape and capacity and can be as thin as 0.5mm. They provide twice the power capacity of a lithium-ion battery of the same size. Lithium polymer batteries are currently found in mobile phones, laptops, and tablet computers.

Ainutlaatuinen SuperBatt-teknologia parantaa kannettavan tietokoneen akun kestoa ASUS Smart Charging Algorithm -menetelmän avulla. Normaalit akut heikkenevät ajan myötä, ja varauksen vastaanottotaso putoaa latauskertojen määrän kasvaessa, mutta SuperBatt-teknologiaa hyödyntävät akut vastaanottavat vielä 1000 latauskerran jälkeenkin jopa 70 % virtaa – eli kolme kertaa normaaleja akkuja enemmän.

* ASUS SuperBatt -akut käytössä vain malleissa K45, K55, K75 ja K95.

Testitila Kapasiteetti latauskertojen jälkeen
300 latausta 1000 latausta
Muiden merkkien normaali lataus 80%~70% N/A
Älykäs akku ~90% ~70%