[WAN] Inleiding tot Port Trigger en instellen

Wat is port triggering?

Port triggering opent een vooraf toegewezen poort voor een gelimiteerde tijd, wanneer een PC op het lokale netwerk een uitgaande verbinding maakt  met een specifieke poort.

Om dit correct in te stellen op een netwerk, heeft u een applicatie nodig op de PC, die er voor kan zorgen dat de router de aangewezen poort opent.

Het volgende voorbeeld behandeld port triggering op een IRC-server.

Wanneer er een verbinding met een IRC-server gelegd wordt, maakt een client-PC, PC2 op de afbeelding, een uitgaande verbinding met behulp van portrange 6660-7000.

De IRC-server reageert door de gebruikersnaam te verifiëren en een nieuwe verbinding aan te maken met de client-PC met gebruik van Poort 113.

De afbeelding "Non-working Port Trigger" geeft een mislukte IRC-verbinding weer.

In dit scenario, verbreekt de router de verbinding omdat deze niet kan bepalen welke PC een verzoek tot IRC-toegang doet.

De afbeelding "Working Port Trigger" geeft een geslaagde uitgaande verbinding weer met gebruik van portrange 6660-7000 en een inkomende verbinding via Poort 113.

In dit scenario, wijzen de port trigger-instellengen van de router Poort 113 toe om data te ontvangen.

PC2, bijvoorbeeld, creëert een uitgaande verbinding waarbij Poort 6767 gebruikt wordt, maar zal tijdelijk alle binnenkomende verbindingen via Poort 113 ontvangen.

Hoe Port Trigger in te stellen?
Neem een FTP-server als voorbeeld.

Stap1: Stel een FTP-server in op een PC achter een router.

Stap 2: Open een browser en ga naar de routerinstellingen door in de adresbalk http://192.168.1.1 in te voeren. Klik op "WAN" in het menu "Advanced Settings" aan de linkerzijde en klik op "Port Trigger".

Stap 3: Klik op "Yes" bij "Enable Port Trigger" en voer "80" als Trigger Port en "21" als inkomende poort. Klik op "Edit" en vervolgens "Apply" om de instellingen op te slaan.

Stap 4: Maak verbinding met het internet door een browser of internetapplicatie te openen. Dit zorgt er voor dat poort 80 wordt geactiveerd en poort 21 wordt geopend.

Stap 5: U heeft een PC nodig buiten uw LAN, maar mét internettoegang (hierna Internet-PC genoemd). Deze PC dient op geen enkele manier met de ASUS router verbonden te zijn.

Stap 6:  Op de Internet-PC, gebruikt u het WAN IP van de router om de FTP-server te benaderen met behulp van een FTP-applicatie of FTP-browser. Wanneer de port triggering is geslaagd, hoort u toegang te krijgen tot de bestanden op de FTP-server.

Een Port Trigger Test instellen:

In dit scenario dient een pc achter een router als FTP-server. Poort 80 wordt gebruikt als triggerpoort, terwijl poort 21 een inkomende poort is.
Met deze configuratie kan een webbrowser een uitgaande verbinding maken met poort 80, waardoor poort 21 wordt geactiveerd als een inkomende poort.
Met deze installatie kunnen alle pc's op internet verbinding maken met de FTP-server op het LAN.
Opmerking: deze test is alleen voor het controleren van de functionaliteit van een poorttrigger en is niet bedoeld voor praktisch gebruik.