[Draadloze router] Wat is VLAN en hoe moet ik dit instellen in de ASUS Wireless Router?

Een VLAN (Virtual Local Area Network) is een logisch netwerk dat ontstaat binnen een groter fysiek netwerk. Met VLAN's kunt u een netwerk opsplitsen in kleinere, virtuele subnetwerken, die kunnen worden gebruikt om verkeer te isoleren en de netwerkprestaties te verbeteren.

VLAN's worden vaak gebruikt in bedrijfsnetwerken om verschillende afdelingen of groepen te scheiden, of om verschillende soorten verkeer (zoals spraak, data en video) te segmenteren. Ze kunnen ook worden gebruikt in thuisnetwerken om verschillende apparaten of gebruikers te isoleren, of om gastnetwerken te scheiden van het hoofdnetwerk.

• Trunk-poort(Tagged):

Een VLAN-trunkpoort is een netwerkpoort die wordt gebruikt om verkeer voor meerdere VLAN's (Virtual Local Area Networks) over een enkele fysieke verbinding te transporteren. Trunk-poorten worden vaak gebruikt om schakelaars, routers en andere netwerkapparaten in een netwerk aan te sluiten, en zijn doorgaans geconfigureerd om verkeer voor meerdere VLAN's via een enkele link te kunnen verzenden.

• Toegangspoort(Niet gelabeld):

Een VLAN-toegangspoort is een netwerkpoort die wordt gebruikt om verkeer voor een enkele VLAN (Virtual Local Area Network) over een fysieke verbinding te transporteren. Toegangspoorten worden vaak gebruikt om apparaten zoals computers, printers en andere apparaten van eindgebruikers op een netwerk aan te sluiten, en zijn meestal zo geconfigureerd dat alleen verkeer voor een enkel VLAN via de poort kan worden verzonden.

Opmerking:

1). Door een gastnetwerkprof te maken, wordt er ook een VLAN gemaakt in de VLAN-instellingen.

2). VLAN-ondersteunde modellen:

• GT-AX11000 Pro, GT-AX6000, GT-AXE16000, RT-AX86U Pro, RT-AX88U Pro
  • ZenWiFi Pro ET12, ZenWIFI Pro XT12(alleen middels beta firmware)

3). Voor de volgende functie is een routerfirmwareversie hoger dan versie 3.0.0.6.102_xxxx of hoger vereist. Sommige modellen bieden bètafirmware (9.0.0.6.102_xxxx) om van deze functie gebruik te kunnen maken.

Dit is een bèta in een vroeg stadium. Deze versie kan alleen via de web-GUI worden gedowngraded. Voor instructies over het updaten van de firmware raadpleegt u De firmware van uw router updaten naar de nieuwste versie

Hoe stel ik VLAN in op de ASUS-router?

1. Verbind uw computer met de router via een bekabelde of WiFi-verbinding en voer uw router LAN IP of router URL http://www.asusrouter.com in op de WEB GUI.

2. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw router in om in te loggen.

3. Ga naar LAN  > VLAN-pagina.

4. Maak een VLAN-profiel aan op het tabblad "Profiel". U kunt uw eigen VLAN-ID toewijzen.

5. Poortisolatie beperkt toegangsrechten met verschillende apparaten in hetzelfde VLAN.

Op deze pagina maakt u nu een "VLAN-only-Network", dat wil zeggen een netwerk met VID maar zonder DHCP.

Als het VLAN een Guest Network Pro (SDN)-profiel heeft, kunt u AP-isolatie inschakelen om toegangsrechten met respectievelijk verschillende wifi-apparaten te beperken.

Als u DHCP op dit VLAN-netwerk wilt inschakelen, kunt u naar Guest Network Pro (SDN), geavanceerde instellingen voor maatwerk gaan.

6. Op het tabblad "VLAN" kunt u een poort selecteren met een specifiek profiel en modus (Trunk/Access).

LAN-poortmodus:

A. Fabrieksinstellingen: "All(Default)", wat betekent dat alle getagde, niet-getagde pakketten zijn toegestaan.

B. Toegangsmodus: Sta een geselecteerde SDN(VLAN) toe. U kunt profielen selecteren die zijn gemaakt door Guest Network pro of VLAN.

Als we bijvoorbeeld een Guest_01 (gastnetwerk) hebben met VID=52, poort 4 als toegangsmodus selecteren en het profiel Guest_01 is, zal deze poort dezelfde rechten verlenen als Guest_01.

c. Trunk-modus:

-Allow all tagged: Alle getagde pakketten zijn toegestaan, niet-gelabelde pakketten worden verwijderd.

-Met geselecteerde SDN(VLAN): geselecteerde SDN of VLAN is alleen toegestaan.

U kunt de trunk-modus gebruiken om de router met de beheerschakelaar te verbinden.

Hoe kom ik aan de (hulpprogramma/firmware)?

U kunt de nieuwste stuurprogramma's, software, firmware en gebruikershandleidingen downloaden in het ASUS Download Center.

Raadpleeg deze link voor meer informatie over het ASUS Download Center .