[Windows 11/10] Problemen oplossen - Kan niet afsluiten

Toepasbare producten: Notebook, Desktop, All-in-One PC, Gaming Handheld, Moederbord, Grafische kaart, MiniPC

Als u het probleem ondervindt dat klikken op het [Power] icoon en het selecteren van [Afsluiten] niet resulteert in het afsluiten van uw apparaat of als uw apparaat vast blijft zitten op het 'Afsluiten' scherm, dan zijn hieronder enkele veelvoorkomende probleemoplossingsmethoden om u te helpen bij het oplossen van dit probleem.

Oplossing 1: Wacht even

Soms kan het zijn dat het systeem langer nodig heeft om af te sluiten vanwege bepaalde taken die het verwerkt. Daarom kan het zijn dat het systeem meer tijd nodig heeft om af te sluiten vanwege lopende operaties. Het wordt aanbevolen om even te wachten om te zien of het systeem op eigen kracht normaal blijft werken.

Oplossing 2: Verwijder externe apparaten

Verwijder alle externe apparaten, inclusief toetsenborden, muizen, externe harde schijven, printers, geheugenkaarten, cd's in de optische drive en adapterkaarten in de kaartlezer, etc. Soms kunnen externe apparaten ertoe leiden dat uw apparaat niet goed afsluit.

Opmerking: Verwijder ook alle externe displays. Voor desktopcomputers, sluit een extern display aan om ervoor te zorgen dat de computer kan worden weergegeven.

Oplossing 3: Voer een volledige shutdown uit / Schakel snelle start uit

Als uw apparaat nog steeds op het Windows-bureaublad staat en operationeel is, kunt u proberen een volledige shutdown uit te voeren.

Klik op het [Start] icoonop de taakbalk en klik vervolgens op het [Power] icoon, houd de [Shift] toets op het toetsenbord ingedrukten klik tegelijkertijd op [Afsluiten]om een volledige shutdown uit te voeren. (De linker afbeelding toont het bedieningsscherm van Windows 11; de rechter afbeelding toont het bedieningsscherm van Windows 10)

Opmerking: U kunt ook naar dit artikel verwijzen om Snelle start in Windows uit te schakelen. Nadat u Snelle start hebt uitgeschakeld, klikt u opnieuw op het [Power] icoon en selecteert u [Afsluiten].

Corruptie van Windows systeembestanden kan ook leiden tot het onvermogen om af te sluiten. Als uw apparaat nog steeds op het Windows-bureaublad staat en operationeel is, kunt u proberen om de ingebouwde Windows System File Checker tool te gebruiken om ontbrekende of beschadigde systeembestanden te controleren en te repareren.

1. Type en zoek [Opdrachtprompt] in de Windows-zoekbalk, klik vervolgens op [Als administrator uitvoeren]. (De linker zoekillustratie hieronder is in Windows 11 en de rechter is Windows 10.)
  2. In de Opdrachtprompt typt u [DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth] en drukt u op Enter op het toetsenbord.
  3. Als de opdracht succesvol is uitgevoerd en een bevestigingsbericht ‘De herstelbewerking is voltooid’ aanwezig is, voert u [sfc /scannow] in en drukt u op Enter op het toetsenbord.

Oplossing 5: Forceer afsluiten en voer CMOS Clear (EC Reset) uit

Als uw apparaat lang vastzit op het scherm 'Aan het afsluiten', kunt u de volgende oplossingen proberen:

1. Probeer een geforceerde afsluiting. Houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat het lampje uitgaat om het apparaat uit te schakelen.
  2. Probeer een EC-reset (harde reset) of RTC-reset uit te voeren om de hardware terug te zetten naar de standaardinstellingen. Voor gedetailleerde stappen kunt u de volgende artikelen raadplegen:
    Notebook/All-in-One PC/Gaming handheld: Hoe de Embedded Controller (EC), Real-Time Clock (RTC) te resetten en een harde reset uit te voeren
    Desktop PC: Hoe CMOS te wissen
    Als uw apparaat opnieuw opstart in Windows, update dan de BIOS, Windows-pakketten en stuurprogramma's naar de nieuwste versie om toekomstige problemen te voorkomen.
  3. Update BIOS, Windows-updates en stuurprogramma's:

Regelmatig bijwerken van de BIOS, Windows en drivers kan de stabiliteit en prestaties van het systeem verbeteren. Zorg ervoor dat uw apparaat de nieuwste versies gebruikt. Leer meer over het bijwerken van de BIOS:
Hoe de BIOS-versie bij te werken in een Windows-systeem
Hoe EZ Flash te gebruiken om de BIOS-versie bij te werken
(Voor desktopproducten, zie ASUS Motherboard EZ Flash 3-introductie.)
Leer meer over het bijwerken van Windows en drivers:
Hoe Windows Update uit te voeren
Hoe drivers bij te werken via systeemupdate in MyASUS

Als uw probleem niet is opgelost, neem dan contact op met het ASUS-klantenservicecentrum voor verdere assistentie.