[Notebook] Moderne standby - introductie

Waarom blijven sommige toepassingen, zoals het afspelen van muziek, werken, zelfs nadat een laptop met het Windows 11/10-besturingssysteem in de slaapmodus is gezet? Wanneer u de slaapstand start via [Startmenu] > [Aan/uit-knop] > [Sleep], het afspelen van muziek wordt niet onderbroken en u kunt nog steeds verschillende waarschuwingen en meldingen ontvangen, met de mogelijkheid om de computer snel te wekken met een simpele aanraking om het werk te hervatten. Dit komt omdat uw computer de functionaliteit van ‘Modern Standby’ ondersteunt.

 

Introductie van moderne stand-by functionaliteit

Op bepaalde machines die zijn uitgerust met het Windows 11/10-besturingssysteem zorgt de Modern Standby-functie ervoor dat de computer verbonden blijft met het netwerk terwijl hij in de stand-bymodus staat, vergelijkbaar met een smartphone. Op dit moment bevindt de computer zich in de slaapstand ‘S0 Low Power Idle’. In deze modus worden, naast het continu afspelen van muziek en het ontvangen van waarschuwingen en meldingen, de meeste applicaties gepauzeerd. Een zachte aanraking van een willekeurige toets is voldoende om de computer snel te laten ontwaken en gereed te maken voor gebruik.

 

Hoe u kunt bevestigen of uw computer moderne stand-by ondersteunt

De Modern Standby-functie vereist niet alleen ondersteuning van Windows 10 of latere versies van het besturingssysteem, maar ook bijbehorende hardware-ondersteuning. U kunt controleren of uw computer Modern Standby ondersteunt door deze stappen te volgen:

  1. Open het venster ‘Uitvoeren’ met de sneltoets WIN + R en typ vervolgens [cmd]en klik op [OK].
     
     
  2. Typ [powercfg /a] in het opdrachtpromptvenster en druk op Enter③. Als het resultaat [Standby (S0 Low Power Idle) Network Connected]④ weergeeft, betekent dit dat uw computer de Modern Standby-functie ondersteunt.

 

Hoe u de moderne stand-by activeert

Om naar de moderne stand-bymodus te gaan, klikt u eenvoudig op het pictogram [Start] op de taakbalk① en klik vervolgens op het pictogram [Power]② en kies de optie [Sleep]③. (De linkerafbeelding hieronder toont het Windows 11-bedieningsscherm, terwijl de rechterafbeelding het Windows 10-bedieningsscherm toont.)

Het is vermeldenswaard dat als uw computer een tijdje inactief blijft nadat hij in de slaapmodus is gegaan, het systeem automatisch naar een diepere slaapstand gaat, de zogenaamde ‘Sluimerstand’.

 

Moderne stand-by versus S3 (slaapstand)

In Windows 10 zijn er twee energiemodellen voor pc's: S3 en Modern Standby. Het S3-powermodel is een oudere standaard en biedt niet de instant-on-power die consumenten van moderne apparaten verwachten. Modern Standby kan alle mogelijkheden van een moderne chipset benutten en kan tegenwoordig op alle tablets en pc's worden geïntegreerd. De eerste versie van Modern Standby was Connected Standby, die voor het eerst werd geleverd in Windows 8 en Windows 8.1. Modern Standby breidt het Windows 8.x Connected Standby-concept uit en biedt flexibiliteit bij de componentselectie en de mogelijkheid voor het besturingssysteem om de netwerkconnectiviteit in stand-by te beheren.

 

De bovenstaande afbeelding illustreert de relaties tussen de modellen en hoe moderne stand-bysystemen verbonden kunnen blijven met het netwerk of de verbinding kunnen verbreken terwijl ze in stand-by staan.

Op elk modern standby-systeemhet systeem blijft in S0 terwijl het in stand-by staat, waardoor de volgende scenario's kunnen werken:

  • Achtergrond activiteit
  • Sneller hervatten vanuit een laag energieverbruik

Op systemen die verbonden kunnen blijven terwijl ze in stand-by staan, kunnen wakes op basis van specifieke netwerkpatronen ook door het besturingssysteem worden ingesteld, zodat apps de nieuwste inhoud kunnen ontvangen, zoals inkomende e-mail, VoIP-oproepen of nieuwsartikelen.

 

Technische verschillen

In de laagste energiestatus kunnen systemen erg lijken op systemen in de S3-status: processors zijn uitgeschakeld en het geheugen wordt automatisch vernieuwd. Het verschil zit hem in de manier waarop het de energiebesparende toestand binnengaat en verlaat. Voor S3-systemen is het systeem actief of in S3. Voor Modern Standby bestaat de overgang van de actieve naar de energiezuinige status uit een reeks stappen om het energieverbruik te verlagen. Componenten worden uitgeschakeld wanneer ze niet in gebruik zijn. De overgang naar en uit een lagere energiestatus is dus veel sneller op een Modern Standby-systeem dan op een S3-systeem. Dit ontwerp helpt ook bij de snelheid van in- en uitstappen uit Stand-by, omdat er geen firmware-interacties nodig zijn.

 

De bovenstaande inhoud is afkomstig van Microsoft. Voor een meer gedetailleerde introductie tot de Modern Standby-functie raadpleegt u Microsoft-documentatie.