Blog

Onze kijk op de nieuwste trends en technologieën in de sectoren onderwijs, MKB en enterprise.
10 mei 2024

De golven van AI op de moderne werkplek

Als er één duidelijke, wereldwijde trend is in de bedrijfswereld in 2024, dan is het wel de groeiende focus op kunstmatige intelligentie (AI). Volgens onderzoek van McKinsey onder meer dan 100 organisaties met een jaaromzet van meer dan $50 miljoen, geeft 63% van de grote bedrijven de focus op generatieve AI "zeer hoge" of "hoge" prioriteit.

Generatieve AI is slechts een van de vele toepassingen van kunstmatige intelligentie waarin bedrijven investeren. Hier zijn enkele andere gebieden waarin bedrijven investeren.

Productiviteit van werknemers

Kantoormedewerkers in grote internationale ondernemingen, maar ook in kleine, lokale bedrijven, kunnen wereldwijd wel een derde van hun tijd kwijt zijn aan repetitieve, administratieve taken, aldus Businesswire. Dat zijn ongeveer 69 werkdagen per jaar. U kunt hierbij denken aan het navigeren door interne systemen en het intranet, het vinden van belangrijke werkbronnen, het archiveren van rapporten en documentatie, en het voorbereiden en opvolgen van vergaderingen.

Veel van dergelijke taken kunnen efficiënter worden gemaakt met AI. Bedrijven kunnen interne chatbots implementeren die het vinden van relevante bronnen gemakkelijker en sneller kunnen maken - in plaats van door interne opslagplaatsen te navigeren, hoeft u alleen maar aan de AI-assistent op het intranetsysteem te beschrijven wat u nodig hebt, en hij zal u precies daarheen leiden waar u moet zijn, en kan ook instructies geven voor het voltooien van sommige taken.

Een andere belangrijke productiviteitstool is Microsoft Copilot, een persoonlijke AI-assistent die beschikbaar is op de persoonlijke apparaten van werknemers. Deze tool kan helpen bij het maken van planningen, het samenvatten van lange teksten naar opsommingen met bullet points, het maken van transcripties van vergaderingen, het vinden van informatie online en het genereren van tekst die gebruikt kan worden in communicatie. Veel nieuwe zakelijke laptops van ASUS, zoals de ASUS ExpertBook B9 OLED, worden geleverd met een speciale Copilot-knop op het toetsenbord, zodat werknemers de tool met één klik kunnen openen.

Voor hybride werknemers is videovergaderen de dagelijkse realiteit, en ook dat kan worden verbeterd met AI. Bedrijfseigen technologieën van ASUS werden ontwikkeld met het oog op efficiënte communicatie op afstand. Deze omvatten ASUS Two-Way AI Noise Cancellation of de ASUS AiSense Camera.

Klantenservice

Een ander populair gebruik van AI in de bedrijfswereld is de implementatie van AI-gestuurde chatbots als eerste contactlijn voor klanten die ondersteuning zoeken. Sterker nog, volgens Forbes gebruikt maar liefst 56% van de bedrijven AI voor de klantenservice. Daarnaast is 73% van de bedrijven van plan om ooit AI-chatbots te implementeren.

Marketing en externe communicatie

Een andere belangrijke toepassing van AI - met name generatieve AI - is in marketing en externe communicatie. Medewerkers van relevante afdelingen gebruiken generatieve AI-tools om het creëren van extern gerichte content te ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn het maken en snel en eenvoudig bewerken van video of grafische content, ondersteuning bij het maken van tekstinhoud en tekst-naar-spraak toepassingen. AI-gegenereerde content of inhoud waarvan de creatie werd aangevuld met AI kan vervolgens worden gedeeld via sociale media, e-mail en persberichten, en kan worden gebruikt als onderdeel van webinars en andere online activiteiten. Het is echter belangrijk om niet te vergeten om AI te behandelen als een bron van inspiratie en ondersteuning in plaats van een compleet hulpmiddel voor creatie. Op dit moment zijn er nog veel vragen te beantwoorden over de bescherming van intellectueel eigendom, evenals zorgen over de nauwkeurigheid van AI-gegenereerde content (wat kan leiden tot juridische implicaties of het vertrouwen van klanten kan schaden) waarmee rekening moet worden gehouden voordat er wordt overgeschakeld op het volledig genereren van content via AI.

Voorspellende analyses voor betere besluitvorming

Sommige bedrijven maken gebruik van de voorspellende analysemogelijkheden van AI om hun besluitvorming te helpen onderbouwen. Een goed praktijkvoorbeeld zijn durfkapitaalbedrijven die voorspellende AI-analyses gebruiken om de meest veelbelovende startups aan te wijzen om in te investeren. Hier komt machine learning in beeld. Om echter voldoende data te kunnen leveren om het algoritme nauwkeurig iets aan te "leren", is grote dataverwerkingscapaciteit van essentieel belang. Dit kan betekenen dat bedrijven, voordat ze van machine learning kunnen profiteren, moeten investeren in grote servercapaciteit of clouddiensten van enterpriseniveau moeten aanschaffen. Zodra aan deze vereisten is voldaan, worden grote hoeveelheden data "gevoed" aan de kunstmatige intelligentie, die dan patronen kan waarnemen om verdere ontwikkelingen voor uw bedrijf te helpen voorspellen. Dit gebeurt veel sneller en vaak nauwkeuriger dan met menselijke analisten - die helaas gevoelig zijn voor menselijke fouten. Gewapend met een dergelijke analyse kunnen managers beter geïnformeerde beslissingen nemen met betrekking tot financiële prognoses, strategieën, vraagplanning, voorraadbeheer, logistiek en vele andere belangrijke gebieden.

Beveiliging en bewaking

AI biedt ook geweldige ondersteuning als het gaat om het waarborgen van de cyberveiligheid van bedrijven en het vergroten van de bewakingsmogelijkheden. Eén manier waarop kunstmatige intelligentie IT-afdelingen ondersteunt bij cyberbeveiliging is door de zwakke punten in de huidige cyberbeveiligingsinfrastructuur van het bedrijf te identificeren en de gebieden aan te wijzen die meer aandacht nodig hebben. ASUS werkt samen met IBM om gebruikers te beschermen tegen kwaadaardige cyberactiviteiten, zoals ransomware-aanvallen, via de IBM Security QRarad EDR-tool. Deze maakt gebruik van AI en intelligente automatisering om snel bekende en onbekende endpointbedreigingen te identificeren en te herstellen.

Een ander gebruik van AI voor beveiliging kan de fysieke bewaking van bedrijfsterreinen zijn. AI-gebaseerde gezichts- en spraakherkenningsmogelijkheden kunnen helpen om werknemers zo nauwkeurig mogelijk te identificeren, wat het beheer van beperkte toegang kan vereenvoudigen en de fysieke beveiliging van bedrijfsterreinen kan verbeteren door ongeautoriseerde aanwezigheid te identificeren.

Conclusie

Concluderend kan gesteld worden dat de grote invloed van AI op de moderne werkplek onmiskenbaar is. Van het verbeteren van de productiviteit en klantenservice tot het revolutioneren van marketingstrategieën en het versterken van de besluitvorming via voorspellende analyses, zijn de toepassingen divers en hebben ze veel impact. Het is echter van cruciaal belang om de implementatie van AI voorzichtig te benaderen en rekening te houden met juridische, ethische en nauwkeurigheidskwesties voor blijvend succes en vertrouwen in deze technologische vooruitgang.

Als bedrijven de implementatie van AI systematisch aanpakken en investeren in de nodige infrastructuur om werknemers te laten profiteren van de nieuwste ontwikkelingen, zoals het upgraden van persoonlijke apparaten naar bedrijfslaptops die klaar zijn voor AI, het investeren in veilige, snelle netwerksystemen, het vergroten van de servercapaciteit en nog veel meer, dan hebben ze een kans om aan de top te komen in de concurrerende markten van het hedendaagse zakelijke landschap.

Ontdek ASUS Enterprise-oplossingen

Delen
ASUS ExpertBook B9 OLED (B9403, Series 1 intel)
ASUS ExpertBook B9 OLED (B9403, Series 1 intel)
ASUS ExpertBook B9 OLED (B9403, Series 1 intel)
14"
0.0 out of 5 stars.


  • Windows 11 Pro - ASUS raadt Windows 11 Pro aan voor bedrijven
  • ‘s Werelds lichtste 14" OLED zakelijke laptop, met een gewicht van slechts 990 gram
  • Tot Intel® Core™ 7 processor (Serie 1)
  • Specifieke Copilot-toets voor meer AI-ontdekkingen
  • Duurzaam gedurende de hele levenscyclus van het product
  • Volledig metalen hoogwaardige magnesium-lithiumlegering behuizing
  • Duurzaamheid op niveau MIL-STD 810H Amerikaanse militaire standaard
  • 16:10 WQXGA+ OLED-scherm
  • Twee smart-cooling ventilatoren, met automatische stofverwijdering
ASUS ExpertBook B5 (B5404)
ASUS ExpertBook B5 (B5404)
ASUS ExpertBook B5 (B5404)
14”
0.0 out of 5 stars.


  • Windows 11 Pro - ASUS raadt Windows 11 Pro aan voor bedrijven
  • Tot Intel® Core™ Ultra 7 processor
  • Specifieke Copilot-toets voor meer AI-verkenning
  • Tot NVIDIA® GeForce RTX 2050 afzonderlijke graphics
  • Vanaf 1,29 kg licht
  • Dubbele SO-DIMM tot 64GB DDR5
  • Dubbele SSD RAID-ondersteuning tot 2TB capaciteit
  • Dunne bezel 16:10 scherm
Abonneer u op onze blog
Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technologieën voor de sectoren onderwijs, MKB en enterprise.