Blog

Onze kijk op de nieuwste trends en technologieën in de sectoren onderwijs, MKB en enterprise.
27 juni 2024

Hoe u AI succesvol kunt implementeren in uw bedrijf

Er is in 2024 waarschijnlijk geen duidelijkere trend in de investeringsfocus van bedrijven dan investeren in AI. Volgens het PwC 2023 Emerging Technology Survey is 58% van de bedrijven van plan om prioriteit te geven aan investeringen in AI, naast andere opkomende technologieën. Maar hoe doet u dit op de juiste manier? Deze korte handleiding biedt enige inzichten in wat uw bedrijf nodig heeft om AI met succes te implementeren.

Stap 1: Identificeer uw behoeften die door AI kunnen worden opgelost

De eerste stap is om goed naar uw bedrijf te kijken en te zien waar de belangrijkste verbeterpunten liggen. Waarschijnlijk kunnen sommige van deze problemen met AI worden opgelost.

Kunstmatige intelligentie blijkt vaak een geweldig hulpmiddel te zijn om inefficiënties aan te pakken, bepaalde workflows te versnellen of bepaalde taken gewoon minder inspannend en tijdrovend te maken. Dit kunnen gebieden zijn als klantenservice, het verbeteren van cyberbeveiliging, het creëren van marketingcontent, administratief werk, rapportages, het vinden van informatie, interne communicatie, inzicht in data en analyse, enz. Dit zijn allemaal goede voorbeelden van aspecten van het runnen van een bedrijf waar AI-implementatie zal helpen om dingen efficiënter te maken en de productiviteit van werknemers te verhogen. Dit kan vervolgens weer leiden tot een hoger bedrijfsresultaat.

Stap 2: Kies de AI-oplossing

Het is onwaarschijnlijk dat u snel alle inefficiënties kunt aanpakken. Dus zodra u de prioriteiten hebt geselecteerd, is het tijd om de beste AI-oplossing aan te passen aan die behoefte.

Op sommige gebieden kunt u een abonnementsgebaseerde one-size-fits-all oplossing vinden waarvoor u gewoon een licentietarief betaalt en waarmee uw werknemers meteen aan de slag kunnen. Een goed voorbeeld hiervan is generatieve AI - volgens McKinsey een van de populairste gebieden voor AI-investeringen.

Er zijn andere gebieden waar een kant-en-klaar raamwerk kan worden gekocht, maar u zult nog steeds veel maatwerk nodig hebben om de oplossing aan uw specifieke behoeften aan te passen. Een chatbotoplossing voor de klantenservice kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op een bestaand taalmodel, maar u zult nog steeds moeten investeren in het "aanleren" van het algoritme door het te voeden met gegevens en informatie die specifiek zijn voor uw bedrijf.

Tot slot kan het in sommige gevallen nodig zijn om een volledig eenmalige, op maat gemaakte oplossing vanaf de basis te creëren. Dit is vooral belangrijk bij gevoelige gegevens. Investeringen in machine learning sluiten natuurlijk aan bij deze beschrijving, die vervolgens gebruikt kan worden voor het nemen van beslissingen en het optimaliseren van de huidige workflows. Een goed voorbeeld hiervan zijn financiële prognosetools of slimme AI-oplossingen voor productie. Hoewel dergelijke oplossingen precies aan uw behoeften voldoen en tot grote winsten kunnen leiden, vergen ze tijd en investeringen voordat ze kunnen worden uitgerold.

Stap 3: De infrastructuur voorbereiden

AI vereist enorme rekenkracht - vooral als u investeert in de nieuwste categorie, de op maat gemaakte oplossingen en machine learning. Hiervoor is mogelijk krachtige servercapaciteit in uw bedrijf nodig, evenals een snelle, betrouwbare breedband netwerkverbinding. Als het om AI gaat, is gegevensbeveiliging ook een cruciale investering die nodig is vóór succesvolle implementatie. Zonder dit loopt u het risico op "modelvergiftiging" (injectie van schadelijke gegevens in het model tijdens de leerfase), lekken van gevoelige gegevens via data feeding en bedreigingen van binnenuit. Al deze potentiële dreigingen kunnen leiden tot financieel verlies als gevolg van rechtszaken of een gebrekkig AI-model.

Stap 4: Personeel uitrusten met AI-bereidheid in gedachten

Zodra uw bedrijf klaar is voor de uitrol, is het tijd om uw werknemers erop voor te bereiden dat ze van de oplossing kunnen gaan profiteren zodra ze er klaar voor zijn. Dit kan beginnen met persoonlijke werkapparaten, zoals een laptop. Om AI-taken snel te kunnen verwerken, zult u uw werknemers willen uitrusten met laptops met processors met ingebouwde NPU (neural processing unit) - speciale CPU-cores die op maat gemaakt zijn voor AI-verwerking. Een goed voorbeeld van zo'n laptop is de ASUS ExpertBook B5 - een laptop gemaakt voor moderne professionals. Bovenop de krachtige, AI-ready CPU en afzonderlijke NVIDIA® GeForce RTX GPU, beschikt hij ook over een overvloed aan bedrijfsgerichte functies, waaronder AI-oplossingen voor videovergaderen (ASUS AI Two-Way Noise Cancellation, ASUS AiSense Camera), een optionele vPro CPU voor veilig en betrouwbaar beheer op afstand, een NFC-lezer, ASUS AdaptiveLock, een vingerafdruksensor en een TPM 2.0-chip om versleutelde authenticatiegegevens op te slaan. De laptop heeft ook een speciale Microsoft Copilot-knop waarmee u de persoonlijke AI-assistent gemakkelijk en snel kunt inschakelen.

Sommige AI-toepassingen kunnen cloudgebaseerd zijn. Dit kan een uitdaging zijn voor hybride werknemers, als ze thuis geen toegang hebben tot een snelle en betrouwbare netwerkverbinding. Een trage verbinding kan leiden tot inefficiëntie en dus loonverlies. U kunt uw werknemers een upgrade voor hun thuisnetwerksysteem aanbieden om dit probleem te verhelpen.

Stap 5: Zorg voor training

Niet al uw werknemers zullen meteen enthousiast zijn over AI en weten hoe ze deze tools moeten gebruiken. Neem de tijd om uw personeel op te leiden door best practices te presenteren, systemen en toepassingen uit te leggen, interessante toepassingen van nieuwe technologieën te presenteren, enz. Omdat dit een nieuw gebied is, is men zich misschien nog niet volledig bewust van een verantwoord gebruik van AI. AI-ethiek zal een groot deel van de training moeten uitmaken voordat uw personeel volledig kan beginnen met de AI-gestuurde workflows.

Stap 6: Blijf up-to-date

AI ontwikkelt zich razendsnel en het lijkt wel of er elke dag nieuwe tools worden aangekondigd. In februari heeft Microsoft nog nieuwe Microsoft Copilot-functies en verbeteringen uitgebracht; Intel heeft een nieuw initiatief gelanceerd dat zal helpen om de AI-ontwikkeling te versnellen; NVIDIA introduceerde net een nieuwe cloudservice die ondernemingen zal helpen om grootschalige aangepaste taalmodellen te ontwikkelen. Nu alle grote technologiespelers zich op AI concentreren, komen er voortdurend nieuwe functies, mogelijkheden en toepassingen beschikbaar. U kunt er zeker van zijn dat uw concurrenten AI zullen gebruiken om te proberen hieruit voordeel te behalen. Zorg dat u niet achterop raakt door u niet snel aan te passen aan het veranderende marktlandschap, en houd de vinger aan de pols met betrekking tot de nieuwste ontwikkelingen op AI-gebied. Blijf investeren in AI voor uw bedrijf naarmate er nieuwe functionaliteiten verschijnen of nieuwe behoeften ontstaan.

Ontdek ASUS Enterprise-oplossingen

Delen
ASUS ExpertBook B9 OLED (B9403, Series 1 intel)
ASUS ExpertBook B9 OLED (B9403, Series 1 intel)
ASUS ExpertBook B9 OLED (B9403, Series 1 intel)
14"
0.0 out of 5 stars.


  • Windows 11 Pro - ASUS raadt Windows 11 Pro aan voor bedrijven
  • ‘s Werelds lichtste 14" OLED zakelijke laptop, met een gewicht van slechts 990 gram
  • Tot Intel® Core™ 7 processor (Serie 1)
  • Specifieke Copilot-toets voor meer AI-ontdekkingen
  • Duurzaam gedurende de hele levenscyclus van het product
  • Volledig metalen hoogwaardige magnesium-lithiumlegering behuizing
  • Duurzaamheid op niveau MIL-STD 810H Amerikaanse militaire standaard
  • 16:10 WQXGA+ OLED-scherm
  • Twee smart-cooling ventilatoren, met automatische stofverwijdering
ASUS ExpertBook B5 (B5404)
ASUS ExpertBook B5 (B5404)
ASUS ExpertBook B5 (B5404)
14”
0.0 out of 5 stars.


  • Windows 11 Pro - ASUS raadt Windows 11 Pro aan voor bedrijven
  • Tot Intel® Core™ Ultra 7 processor
  • Specifieke Copilot-toets voor meer AI-verkenning
  • Tot NVIDIA® GeForce RTX 2050 afzonderlijke graphics
  • Vanaf 1,29 kg licht
  • Dubbele SO-DIMM tot 64GB DDR5
  • Dubbele SSD RAID-ondersteuning tot 2TB capaciteit
  • Dunne bezel 16:10 scherm
Abonneer u op onze blog
Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technologieën voor de sectoren onderwijs, MKB en enterprise.